Khamis, 18 Ogos 2011

biskut cornflakes tradisi keluarga

smlm dh post bahan2 die..rini resepi begambo plak..senang nestime i nk rujuk mende dh ade..mari layanzzz

226.8g marjerin ngan 113.4g gula halus

Pukol smp kembang

Masokkn 2 bijik telor 1 per 1 n essence vanilla 1 sdu kecik
Pukol lg smp kembang..

Nota: i mskkn 2 bjik tros sbb bwat 2 adunan..mls macik nk msk sebijik2..pastu time pukol kne bwat 1 arah je kot..penah dgr petua ni dr my mum dlu..

Pastu campokn 170 g cornflakes dan 255 g quaker oat..gaul rata..taburkan satu hingga 3 sdu besar SAHAJA! tepong gandom..gaul2 lg..

Nota: tepong tak leh bnyk2 nnt keras.. bia die rase lembek2 dan basah2 time nak bentuk tu.. 2 sudu dah cukop kot..

Bwat bentok camni pkai sudu dan jari pastu bakar

150 degree, 10 minit, api atas bawah..(nk laju pny psl..haha)

I start adun 2 adunan pkol 10:30 mlm siap pkol 3 pagi..nk start awal tp kitchen scale y bru bli bwat hal..meh story skalik..

Kitchen scale ni bli kt kedai peralatan kek yummy bangi ngan harga rm 9.90 pkol 8 mlm..kntoi x g teraweh..balik tros callibrate ngan guna marjerin berat 1 kg..mmg x dpt nk laras..pastu hubby tercinta godeh2 jadik makin worst..smp terbarai scale baru gua

Owh beliau mmg terkenal ngn gelaran spt tikus membaiki labu..seb bek spesis jadik labu sayung..dapat la jgk gne walopon zero scale bukan dkt sifar..hasil die sedap jek..lalala

Taraaa... Biskut cornflakes sedap dan mudah tradisi keluarga menyambut hari raya resepi nyah!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails