Khamis, 5 Julai 2012

Nasi Ketumbar + Daging Kerutup + Acar Timun



huhu semangat balik2 keje tros masak.. ye la kat opis mcm lemau jek tade keje.. malas nak wat report2 yg banyak.. nak start research, kn jmp guru besar skolah tapik guru besar asik takde jek.. fedap i.. 

So menu bukak puasa sempena ganti puasa dan Nisfu Syaaban adalah seperti dalam gambarajah di atas.. ni resepi die.. amek dr potret kasih

Nasi Daun Ketumbar 
  • Beras
  • Minyak sapi
  • Bawang besar mayam halus
  • Daun ketumbar blend
  • Kiub ayam
  • Garam
Cara: 
panaskan minyak sapi.. tumis bawang + kiub ayam.. masukkan beras dan air tapisan daun ketumbar.. tambah air secukupnya dan letak garam sikit.. pastu tunggu la smp masak..

Acar Timun + Carrot
  • Timun potong memanjang
  • Carrot potong memanjang
  • Bawang mayam 
  • Lada merah potong halus
  • Garam sikit
  • 1-2 sudu besar Gula
  • 4 sudu besar Cuka
Cara: campurkan semua nya.. gaul rata.. masokkan dalam peti ais 1/2 - 1 jam sblm makan..

Daging Kerutup

     Bahan Tumis:
  • Rempah kerutup adabi 2 sudu
  • Cili boh 2 sudu
  • 1/2 Bawang besar 
  • 2 ulas Bawang putih 
  • Halia
  • Serai 
  • Kayu manis, bunga lawang, cengkih
     Bahan lain:
  • Daging
  • Santan 4 sudu 
  • Kerisik 1 sudu 
  • Kicap pekat 2 sudu 
  • Gula melaka + Garam secukup rasa
Cara:
Tumis kayu manis sume tu dalam minyak panas.. masukkan bawang, bwg putih, halia, serai yg dah dikisar.. masukkan cili boh.. masukkan rempah.. tumis smp pecah minyak
Masukkan daging dan santan dan air.. biarkan sambil kacau2 sehingga daging empuk.. 
Masukkan kerisik, kicap, gula dan garam.. Rasa dan hidangkan 


Huhu.. feeling masterchep I masak mende2 bukan2 ni.. penat sgt sgt sgt.. biase la kalo dah penat kompom marah2.. smp Ijad ckp kalo penat tayah masak.. yeay.. pasni kita makan luar saje!! saye seorang bakal ibu yang heppie.. weeee


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails